2008-05-11

Nepál retró: Annapurna Sancturary panoráma


Kb. 180 fokos panorámakép az Annapurna "alaptáborból" ("Annapurna Base Camp", ~4130m tszf.), Himalája, Nepál - klikk a fenti gombokra a kép mozgatásához/zoomoláshoz

Ha nagyobb felhasználói élményre vágysz, ide kattints

A kép bal szélétől kezdve, a napfényben fürdő csúcs egy (legalábbis a Lonely Planetem szerint) névtelen, 6720m-es kiemelkedés (ezúton is szeretném a Szalay Kiadó olvasói elnézését kérni.) A tőle jobbra lévő, távoli csoport legmagasabb tagja a Fang / Bali Shikhar (7647m). Az Annapurna I. (8091m) árnyékban lévő csúcsa, a következő ebben az irányban (a fenti jobb szélső reset gombra kattintva ez jön be), a hatalmas fal felett (lásd Chris Bonnington, Anatolij Bukrejev...) Tovább tekerve a fejünket jobbra a Khangsha Kang (7485m) és a Singu Chuli (6501m) csúcsai válnak láthatóvá, egészen jobbra pedig talán a Gangapurna (7454m).

A panorámaképhez 2006 október 22-én, reggel 8 óra körül, 105mm-es gyújtótávolsággal (35mm) készítettem 26db expozíciót, azzal, hogy majd egyszer összerakom. Most pedig eljött az idő, és rátaláltam az AutoStitch nevű remek freeware programra. A fejlett MI-algoritmusoknak köszönhetően mindent automatikusan végez, tényleg csak az input képeket kell megadni, pont így képzeltem el (értelmes dolgokért is lehet phd-zni...) Szükség esetén expo-korrekciót is lehet vele végeztetni, de a fizetős változata (Autpano Pro) mindent tud. A kép mozgatásért-zoomolásért (a la Google Earth) felelős Flash kütyü a Zoomify EZ, szintén thumbs up.

Csináltam egy másik panoráma-sorozatot is 28mm-es gyújtótávolsággal, kb. negyedórával korábban, amikor még több volt az árnyék (nagyban itt!):

A bal szélen látható a Hiunchuli (6441m, nem túl látványos innen) és az Annapurna South (7219m, a csúcs éppen napfényben) is. A nagylátószög jóvoltából az előtérben látható az a morénás fennsík, amin az "alaptábor" van (ha valaki ismeri a 2 ücsörgő alakot, szóljon), jobbra a szakadékban pedig a vad, sziklás gleccservölgy, amiből már visszahúzódott a gleccser (feltehetően az Annapurna South Gl.) A közelben mindent az érkezésem napján (vagyis előző nap) lehullott, pár centis hó borított.

A fotózást reggeli, majd az alaptáborból levonulás követte -- utazásom legdepressziósabb délelőttje volt ez, otthagyni mindezt. Ja és aznap jött szembe R. az erdőben.